Türk Mutfağında Tatlı Kültürü

Türk mutfağının, birbirinden farklı zenginlik ve insanların damak tadına uygunluk yönünden olduğu kadar, pek çok yemek türü ile de hem sağlıklı ve dengeli beslenme açısından hem de lezzet bakımından dünyadaki diğer mutfaklara kaynaklık eden bir örnek olma özelliği taşımakta olduğu bilinen bir gerçektir. Türk kültürünün önemli bir unsuru ve evrensel kültür ortamının da sayılı mutfaklarından biri olan Türk mutfağı, geçmişten günümüze uzanan kültürel bir değere sahiptir. Köklü bir geçmişe ev sahipliği yapıyor oluşu ile ve geniş bir coğrafyada hâkimiyet sürdürmüş olmasından ötürü farklı kültürlerin kendine özgü yemeklerini de bünyesine katarak çeşitlilik kazanmıştır. Türkiye’nin, ülke içerisinde hatta bölgeleri arasında bile gözlenen kültürel bir çeşitlilik ve farklılığa sahip olduğu göze çarpmakla birlikte lezzetin ve gösterilen özenin her zaman ön plana çıktığı da göz ardı edilemeyen bir gerçek ve yemeğe verilen önem zaman geçse dahi hep aynı kalarak değerini herkes için korumaya devam ediyor. Yemeklere daima ayrı bir önem verilerek lezzetin korunması sağlanırken aynı zamanda da kullanılan malzemelerin kalitesi ve pişirilme tarzı hep ön plana çıkarılıyor. Bu sayede, gösterilen bu özen Türk mutfağının dünyanın sayılı mutfakları arasında olmasında büyük etki göstermiştir.

Türk Mutfağında Tatlı Kültürü

Türk kültüründe yiyeceklere daima ayrı bir önem verilerek yemekler her zaman titizlikle hazırlanmış ve Türk mutfağı çeşitli kültürleri hem etkilemiş hem de bu kültürlerden etkilenerek büyük bir gelişim göstermiş durumdadır. Aynı zamanda da özellikle Balkan ve Orta Doğu mutfaklarını etkilerken, bu mutfaklardan etkilenerek yansımalar barındırır bir ve bu yansımaları bünyesine dâhil ederek bambaşka bir güzelliğe sahip olmuştur. Türk mutfağında tatlıların yeri ise oldukça önem taşımakla birlikte çok özel bir yere sahip. Geçmişten günümüze hiç değişmeyerek özel günler, olaylar ve etkinliklerde tatlılar her zaman bulundurulmuş ve misafirlere özenle hazırlanarak sunulmuştur. Tatlılar, Türk mutfağının vazgeçilmez bir değeri olarak görülmekte ve tüm tatlı çeşitlerinin ayrı bir önemi bulunmaktadır. Bazı tatlılar ise sahip oldukları özellikler aynı zamanda da lezzetleri ve taşıdıkları kültürel değer dolayısı ile daha farklı bir önem kazanması ile gündeme gelmekte iken baklava da bu tatlılardan biri olma özelliğini taşıyarak değerini her zaman korumaya devam ediyor. Türk mutfağının birbirinden farklı ve lezzetli tatlıları arasında bulunan baklava, hem tarihsel anlamda bakıldığında hem de kültürümüzde bulunan yeri göz önüne alındığında, Türk kültüründe sahip olduğu değer göze çarpıyor. Tüm bu belirtilen sebepler ise baklavanın insanlar tarafından hiç sıkılmadan tercih edilmesinde büyük ve önemli bir rol oynayarak kültürümüzde bulunan yerini hiç kaybetmemesine, aksine güçlendirmesine neden oluyor.

Cezerye Nasıl Hazırlanır blog yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Türk Mutfağında Baklavanın Yeri

Türk mutfağı, geçmişten günümüze pek çok farklı coğrafyada hâkimiyet sürmesinden dolayı birbirinden farklı birçok zenginliği bünyesinde barındırarak insanların damak zevkine hitap etmiş ve aynı zamanda sağlık açısından da yeterliliğe sahip olmuş durumda. Farklı birçok yemek türünü içeren Türk mutfağı, diğer mutfaklara ve kültürlere de bir örnek olarak izlerini göstermiş ve göstermeye de devam ediyor. Türk mutfağında tatlı kültürü ise her zaman gelişim ve değişime açık olarak birbirinden farklı pek çok lezzeti barındırmakta. Tatlıların yapılış şekillerine ve kullanılan malzemelerine daima ayrı bir özen gösterilmekte. Bu tatlı çeşitleri arasında yer alan baklava ise, dünyaya ismini duyuran aynı zamanda da pek çok seveninin bulunduğu bir tatlı olma özelliği taşıyor. Bayramlarda, törenlerde ya da özel sayılan herhangi bir kutlamada sofralardan asla eksik edilmeyen baklava, Güneydoğu Anadolu Bölgemizde yer alan Gaziantep iliyle özdeşleşmiştir. Vazgeçilemeyen bir lezzet olan bu tatlı, Osmanlı mutfağında da önemli bir yere sahip olarak tüketilmiş ve saray mutfağının bir gözdesi olarak görülmüş. Bu sebepten ötürü de yapılışında ayrı bir özen vardır. Görüldüğü üzere tarihi açıdan da kıymetli bir değere sahip olan baklava, Türk mutfağı ve kültürü içerisinde oldukça önemli ve değişmez bir yere sahip.

Baklava ve Çeşitleri

Tüm tatlı çeşitlerinin Türk kültüründe ayrı bir yeri olduğu ve bu tatlı çeşitlerine verilen değerin oldukça büyük olduğu bilinen bir gerçek. Tatlılar, her türlü özel etkinlikte sofralardan eksik edilmeyerek ayrı bir özen ile seçiliyor. Ancak bazı tatlıların yeri ise diğer çeşitler ile kıyaslandığında daha ayrı olma özelliği taşıyor ve yerini hiç kaybetmiyor. Bu tatlılardan biri olan baklava, Türk mutfağının en değerli tatlı çeşitlerinden biri olarak kültürümüzün vazgeçilmez bir parçası.

Mersin’in Neyi Meşhur yazımız da ilginizi çekecektir.

Baklava, Türk mutfağında büyük bir öneme sahip olup, geçmişten günümüze önemini korumuş ve korumaya da devam ederek varlığını sürdürmeyi başaran tatlılardan biri. İnsanlar tarafından gördüğü ilgi ve aynı zamanda da tercih edilirliği her geçen gün artan Türk kültürünün önemli bir parçası olan baklavanın, Gaziantep ili ile özdeşleştirilen bir tatlı olduğu bilinmekte. Türk mutfağındaki özel yerini halen koruyan baklavanın günümüzde birçok çeşidi yapılmaktadır. Saray burma, bülbül yuvası, fıstıklı sarma, kuru baklava, cevizli baklava, havuç dilim baklava, dilber dudağı, hanım göbeği, şöbiyet ve soğuk baklava gibi lezzetli çeşitleri mevcuttur. Baklava ve baklava hamurundan yapılan tatlılarda kullanılan iç malzemeler de çeşitlidir.

Bayramda Ağzınızı Tatlandıracak En Güzel Tatlılar blog yazımızdan da fikir edinebilirsiniz.

Lezzetli Bir Baklava Nasıl Olmalı?

Baklava, basit bir hamur işi olmaktan çıkarak ustalık gerektiren bir tatlı haline gelmiştir. Baklavanın insanlar tarafından sıklıkla tercih edilmesi ve severek tüketilmesi sebebi ile bu tatlının üretimini yapan pek çok kurum bulunuyor ancak müşteri memnuniyetini sağlayarak nitelikli ürün ortaya çıkaran kuruluşların sayısı ise oldukça az ve bu nedenden ötürü de lezzetli bir baklava yemek için dikkat edilmesi gereken birtakım hususlar var. Öncelikle lezzetli bir baklavanın yapımı esnasında kullanılan malzemelerin organik ve kaliteli olması gerekirken aynı zamanda onlarca kat hamur kurutulmadan açılması gerektiği için işçilik de önemli bir rol oynuyor.  Bu sebepten ötürü baklavayı yapan ustanın işinde uzman olmasına dikkat edilmesi gerekiyor. Baklavanın içerisinde kullanılacak şeker ise kesinlikle doğal kristal şeker olmalı ve herhangi bir katkı maddesi ve glikoz içermemesine dikkat edilmelidir. Aksi halde lezzeti ve kalitesi beklenen seviyeye ne yazık ki ulaşmıyor. Öte yandan kullanılan unun da önemi büyük, bu yüzden de baklava yapımı esnasında kullanılan unun amaca uygun ve kaliteli, uygun koşullarda muhafaza edilmiş olmasına özen gösterilmelidir. Şerbetin ise özenle hazırlanarak kıvamının tutturulması ve zamanında eklenmesi oldukça önemli. 

Öte yanden baklava üretiminde en önemli unsur pişirimdir. Özkaymak Baklavaları taş fırında meşe odunu ateşiyle pişirilmektedir. Aynı zamanda baklavanın rengi ve görüntüsü de lezzeti ve tazeliği hakkında size bilgi verir, baklavanın rengi canlı ise tazeliğinden emin olabilirsiniz. Özkaymak Baklavaları günün her saatinde taze ve sıcak olarak şubelerimizde siz değerli müşterilerimize sunulmaktadır. Baklavanın hamuru, içerisinde kullanılan sade tereyağı, pişirilme şekli ve süresi, Gaziantep’te çıraklıktan özenle yetiştirilmiş hamur açma ve pişirim ustası gibi pek çok değişken, baklavanın lezzetine etki ettiğinden dolayı tüm bunlara dikkat edilmesi ve titizlikle seçilmesi lezzetli bir baklava yemenize yardımcı olacaktır. Tüm bu unsurları Özkaymak Baklavaları size en iyi baklavayı sunmak için titizlikle ve özenle bir araya getirmiştir. Lezzetli bir baklavanın, tazeliğini koruması açısından belirli koşullar dikkate alınarak saklanması gerekir. Bu noktada tüketiciler baklavaları oda sıcaklığında muhafaza etmelidirler. Baklava, satın alınırken kalitesinden emin olunması adına kalitesi tescillenmiş ve güvenilirliğinden emin olunan Özkaymak Baklavaları gibi kurumların tercih edilmesi doğru bir seçim olacaktır.

Blog