Kadayıf

Tane Fıstıklı Kadayıf

Tane Fıstıklı Kadayıf

Ezme Fıstıklı Kadayıf

Ezme Fıstıklı Kadayıf

Burma Kadayıf

Burma Kadayıf

Tane Fıstıklı Kadayıf 

Tane ve taze antep fıstıklarının kadayıfın tellerinin arasına serpiştirilmesi ile elde edilen tane fıstıklı kadayıf, şerbetli tatlı sevenlerin vazgeçilmezi. Kaliteli ve taze malzemeler kullanılarak yapılan fıstıklı kadayıf tatlısı, Özkaymak farkıyla damaklarınızda unutulmaz bir lezzet bırakacak. Kadayıfın şerbetli bir tatlı olması sebebi ile onun damaklardaki tadını bir nebze hafifleten taze fıstıklar, tarife ekstra lezzet katarak onu nesillerdir keyifle ve beğenerek tercih etmemizi de sağlıyor. Hem bayram sofralarının hem de sohbet akşamlarının vazgeçilmez tatlısı olan Kadayıfı 7’den 70’e   tüm herkes severek yiyor. Fıstıklı kadayıfın yaygın tüketim şekli sade olsa da, Özkaymak’ta ve pek çok yerde üzerine Maraş usulü kesme kaymaklı dondurma konularak da servis edilmektedir. Ve kadayıf üzeri dondurma büyük bir talep görmektedir. Kadayıfın tel tel ve lezzetinin kusursuz olması için Özkaymak ustaları tel kadayıf hamurunu özel bakır saçlar üzerine titizlikle dökülüp pişirilerek üretmektedir. Ardından özel üretim tereyağı ile yağlanmış ince bir tepsiye hazırlanan tel kadayıfı hamuru konulur ve arasına en yüksek kaliteli antep fıstıkları özenle serpiştirilir ve her tarafı eşit miktarda pişmesi için çarkıfelek tipi ocaklarda sürekli döndürülerek pişirilir. Oldukça özenli bir ustalık gerektiren kadayıfın yapımı kadar, içeriğinde kullanılan tereyağı, kristal şeker ve antep fıstığının malzeme kalitesi de çok önemlidir. Her malzemenin en kalitelisini kullanan Özkaymak, aynı zamanda işinin ehli ve deneyim sahibi yılların ustalığıyla çalışmaktadır. Özkaymak Dondurmalarının kurucusu Ustaların Ustası olarak anılan  Hataylı Salih Usta 1978 yılından bu yana Mersin’de sayısız tatlı ve dondurma ustası yetiştirmiştir. Hem ustalık hem de kalitenin birleşmesiyle siz değerli müşterilerimize her zaman en kaliteli ve en lezzetli kadayıfı sunmaktayız.

Ezme Fıstıklı Kadayıf

Ezme fıstıklı kadayıf Özkaymak’a özel eski tatlardan biridir. Taze ve günlük özel olarak bakır sac üstünü dökülerek üretilmiş ince tel kadayıf kullanılarak yapılan tatlının, içi fıstık dolu dışı hafif çıtır bir formda ve üzeri yemyeşil ezme antep fıstığı ile kaplıdır. Tatlı severleri hem lezzeti hem de görselliğiyle kendine hayran bırakan bu Özkaymak’a özel geleneksel tat, damaklarınızda unutulmaz bir ziyafet yaratacak.

 Kültürümüzde tatlı denilince akla ilk gelen şerbetli tatlılardan olan kadayıf, yemek sonrası taze demlenmiş bir çayın yanında olmazsa olmazdır ayrıca üzerine dondurma ilave edilerek dondurmalı kadayıf şeklinde de servis edilebilir. . Tarihi çok eskilere dayanan kadayıf tatlısının her çeşidi birbirinden lezzetli olsa da Özkaymak’ta ezme fıstıklı kadayıf severlerin sayısı oldukça fazla.. Hafif şerbetli ve üzeri fıstık ezmesi kaplı olduğu için yanında kaymaklı dondurma ile birlikte de sıkça tercih edilmektedir. Özenle hazırlanan tel kadayıfları tepside bol antep fıstığı, tereyağı ve hiçbir glikoz kullanılmadan %100 kristal şekerden yapılmış doğal şerbetle buluşturarak yapılan bu dillere destan olmuş lezzet özellikle dondurmalı kadayıf severlerin gönlünde taht kurmuştur. 

Burma Kadayıf 

Tarihte burma kadayıfın ilk çıkış zamanlarına dönüp baktığımızda 1900’lü yıllarda Diyarbakır yöresinde imal edildiği bilgisine ulaşıyoruz. Bu geleneksel tatlı tarifinin nesillerce sofralarda bulunması için o günden bu güne yetişen ustalar ve  çıraklar vazifelerini başarıyla yerine getirmişlerdir ve bu efsane burma kadayıf lezzetini günümüze kadar taşınmasını sağlamışlardır. Özkaymak’ta burma kadayıf özenle üretilen şerbetli tatlılar arasında yerini almıştır. Lezzetli ve gerçek bir kadayıfın en önemli özelliği imalatında mutlaka baklavalık un kullanılması olduğunu net bir şekilde söyleyebiliriz. Hamurun inceliği ve çıtırlığı da burma kadayıfı lezzetli yapan bir diğer önemli özelliğidir. Kadayıf hamurunun bakır saca dökülüp pişirilmesinin hemen ardından hiç bekletilmeden içerisine antep fıstığı konularak burmalar şeklinde sarılıp elde edilmesi bu tatlının üretimindeki titizlik gerektiren püf noktalarındandır. Tüm kadayıf türleri içinde çok fazla ilgi gören burma kadayıfın içinin Antep fıstığıyla dolu olması bu geleneksel tatlı türünü çok daha lezzetli bir hale getiriyor. Burma kadayıf tatlısı sade olarak veya üzerine ezme antep fıstığı dökülerek servis edilebilmektedir. İsteğe göre üzerine kaymaklı maraş dondurması konularakta tüketilebilir. 

Kadayıf Nedir? Kadayıfın Tarihi 

Türk mutfağının vazgeçilmez tatlarından biri olan Kadayıf tatlısının tarihini hiç merak ettiniz mi? Çünkü kadayıf, deneyenleri kendine gerçek anlamda hayran bırakıyor ve bu geleneksel tadın nereden geldiğini merak ettiriyor. Geniş ve köklü bir coğrafyanın tatlısı. Kadayıf aslında yaşı oldukça büyük bir tatlı. Selçuklu ve Anadolu Beylikleri’nin Döneminde aşhanelerdeki yemek listesinde yer aldığı biliniyor. Kadayıf tatlısı Osmanlı döneminin mutfağında pek çok şerbetli tatlıya verilmiş ortak bir isimdir. Buna ek olarak da sarayda bulunan mutfak defterlerinde Sultan’ın istediği tatlılardan birinin kadayıf olduğu da ifade ediliyor.

Peki kadayıf nasıl bir tatlıdır? Kadayıf aslında ince bir tel görüntüsüne sahiptir. Bu yüzden ismi tel kadayıf olarak da bilinir ve kullanılır. Tel kadayıf su ve unun karıştırılması ile birlikte meydana gelen hamurun bakır saclara dökülerek ince teller halinde pişirilerek elde edilmesi beraberinde meydana geliyor. Ve iki farklı şekilde satılıyor. Biri yarı pişmiş halde diğeri ise yumuşak yaş olarak. İnce halde elde edilen tellerin arasına fıstık serpiştirilerek özel kadayıf ocaklarında sürekli döndürülerek pişirilir, en son da üzerine sıcak şerbet dökülür. Sofralara konulacağı zaman ise ister yanına dondurma ile ister kaymak ile servis edilir. Kadayıf ülkemiz haricinde Balkanlar ve Ortadoğu’da da sıklıkla tercih edilen bir tatlıdır. Kadayıf kelimesi aslen Arapça kökenli olup, kadife kelimesinin çoğuludur. Kadayıfı üzerine şerbeti döküldükten sonra çok uzun süre bekletmeden birkaç gün içerisinde tüketmekte fayda var. Fakat kadayıf henüz pişirilmemiş yaş veya yarı pişmiş haldeyse, saklama süresi daha uzun olabilir.