Tatlı Ne Zaman Tüketilmeli?

Çocukluk çağından yetişkinlik ve hatta yaşlılık dönemine kadar her insanın tatlıya ayrı bir düşkünlüğü vardır. Kahve sohbetlerinin vazgeçilmezi, en güzel günlerin ve buluşmaların eşlikçisi olan tatlıların Türk kültüründe de yeri oldukça önemlidir. Oldukça fazla çeşit ve aromaya sahip olan tatlılar, neredeyse tüm gıda malzemeleri kullanılarak yapılabilir. Sütlü tatlılar ve şerbetli tatlılar dışında meyveler ve sebzeler kullanılarak yapılabilen, aynı zamanda kuruyemişlerle harika süslemelerle sunulabilen tatlı çeşitleri hepimizin hayatında önemli bir yere sahiptir. 

Keyifli olduğumuzda, bir ziyarete giderken, gün içerisinde ufak bir mola verdiğimizde hepimiz tatlı gıda ürünleri tüketmek için istek duyarız. Tatlıları bu kadar özel kılan belki de tükettikten sonra verdiği mutluluk duygusu, belki de lezzetli tatlarının damakta bıraktığı his yada çoğumuz için güzel görünümleri olabilir.

Elbette tatlı tüketimine dair pek çok doğru bilinen yanlış da vardır. Örneğin tatlının ne zaman yeneceği konusunda yıllardır farklı fikirler vardır. Kimi sağlık uzmanları aç karna tüketmeyi doğru bulurken kimi sağlık uzmanları da ara öğünlerde tüketmenin daha sağlıklı olduğunu savunur. Yemek sonrası tatlı tüketmenin son derece yanlış olduğunu savunanlar olduğu gibi sindirim açısından yemekten kısa süre önce tüketmenin sağlıklı olduğunu düşünenler de vardır. Elbette bu konuda sağlık profesyonellerinin önerilerini dikkate almakla birlikte tatlı tüketmenin en sağlıklı zaman dilimlerini sizler için değerlendirelim.

Sabahları Aç Karna Tatlı Tüketilir mi?

Sabah erken saatlerde ilk besin olarak tatlı tüketmek pek de sağlıklı bir tercih olmayacaktır. Çünkü tatlı aç karında insülin seviyesini yükseltecek ve pankreasın çalışmaya başlarken aşırı yüklenmesine sebep olacaktır. Bu sağlıksız bir beslenme alışkanlığı olup eğer bir rutine dönüşürse ilerde diyabet ve şeker hastalığı gibi sonuçları karşınıza çıkarabilecektir. 

Sabahları hafif ve sağlıklı atıştırmalıklar sonrasında dilerseniz tatlı tüketimi yapabilirsiniz.

Tatlı Ne Zaman Tüketilmeli

Ara Öğün Olarak Tatlı Tüketilir mi?

Ara öğün olarak belirtilen besin zamanlarında genellikle hafif ve düşük şekere sahip yiyecekler tüketilmelidir. Ara öğün tam olarak adı üstünde ana beslenme zamanları haricinde tansiyonu ve enerjiyi dengelemek için alınan düşük kalorili ve hafif gıdalardır. Bu yüzden meyve, yoğurt yada su içeriği yüksek salatalık gibi gıdalar tüketilebilir. Ancak ara öğünlerde tüketilmek üzere cezerye, sütlü tatlı gibi tatlılar da uygun olacaktır.

Yemekten Hemen Sonra Tatlı Yenir mi?

Tatlı yemekten hemen sonra tüketildiğinde tatlı içerisinde bulunan şeker yağa dönüşmektedir. Bu da kontrolsüz kilo alınmasına neden olmaktadır. Ayrıca yemek yedikten sonra kan şekeri yavaş yavaş yükselmeye başlar. Şekerli gıdalar tüketilmesi durumunda kan şekeri çok hızlı yükseleceğinden uyku ve yorgunluk haline de sebep olacaktır. Bu şekilde bir yeme düzeni de kendinizi sürekli yorgun ve halsiz hissetmenize neden olacağından sağlıksız bir beslenme şeklidir.

Ana öğün sonrasında sindirim yaklaşık olarak iki saat sürmektedir. Bu sindirim süresini bekledikten sonra tatlı tüketmek daha sağlıklı bir tercih olacaktır.

Kimi görüşlere göre de tatlı tüketimi az bir porsiyonda yemeklerin öncesinde alınabilir.

Özkaymak Baklava ve Şerbetli Tatlı ürünlerimizi incelemek ister misiniz?

Tatlı Yemek için En Uygun Zaman

Kontrollü porsiyonlara özen göstererek dilediğiniz zaman tatlı yemeniz mümkün. Öncelikle çok uzun süre vücudu aç bırakarak şekerin düşmesine sebep olmak ve sonrasında da bu hissi geçirmek için fazla yemek yemek elbette ki sağlığa zararlı olacaktır. Günlük kalori ihtiyacınız ve beslenme sürenizi gözeterek, her öğünden sonra midenize sindirim için de zaman tanıyarak, uygun porsiyonda tatlı tüketimini günün her saatinde yapabilirsiniz.

Tatlıdan Sonra Su Tüketimi

Az miktarda tüketildiğinde bile tatlı gıdalar vücutta şekerin yükselmesine neden olacak ve bu da vücutta bir dengesizlik yaratacaktır. Su da bu süreci hızlandırır ve sindirim asitlerinin sulanmasına sebep olur. Bu yüzden sadece ağızda oluşan asit tabakasını düzenleyebilmek adına tatlı yedikten sonra 1-2 yudum su içilebilir, ancak tatlı tükettikten sonra bol su içmekten kaçınılmalıdır.

Tatlı ile Birlikte Hangi İçecek Tüketilebilir?

Genel olarak şerbetli tatlılarla birlikte taze süt tüketimi önerilmektedir. Hem tatlının tadını yumuşatır hem de birbirleriyle uyumlu gıdalardır. Sütlü tatlılar, yaş pasta, kadayıf, baklava veya cezerye tüketirken şekersiz çay yada sade kahve gibi sıcak içecekler tüketebilirsiniz.

Ekşi ve tatlı tatları karıştırmayı seviyorsanız tatlı tüketirken ekşi meyveler tüketebilir ve şekeri dengeleyebilirsiniz.

Dünyanın En Unutulmaz Tatlıları ve Hikayeleri blog yazımızdan da fikir edinebilirsiniz.

Tatlı Yemek Kilo Aldırır mı?

Herhangi bir besini fazla tüketmek, beslenme düzeniniz içerisinde bir denge olmaması ve yaktığınızdan çok kalori alıyor olmanız elbette kilo almanıza sebep olur. Vücut ihtiyacından fazla şeker aldığında bunu normal seviyeye indirebilmek için insülin salgılar. Eğer alınan şeker gereğinden fazla ise fazlası vücutta yağ olarak depolanmaya başlar. Bu fazla depolanan yağ ise kilo artışı ve fazla kilolara sebep olur. Eğer kilo kontrolü sağlamaya çalışıyorsanız günlük almanız gereken kalori miktarını da göz önünde bulundurarak tatlı tüketmelisiniz.

Tatlıdan vazgeçmek hiç kimse için uygulanabilir bir seçenek değildir elbette, ancak besin öğeleriniz konusunda düzenli ve dengeli bir yol izlerseniz kendinizi tatlıdan mahrum bırakmanıza da gerek kalmaz. Öğünlerinizi ve vücudunuza göre almanız gereken kalori miktarını hesap edebilir ve bu düzen içerisinde tatlı tüketimini de gönlünüze göre yapabilirsiniz. Tüketim zamanları olarak da yazımızda bahsettiğimiz besin zamanlarına dikkat ederek gayet sağlıklı bir tatlı tüketim düzeni oluşturabilirsiniz.

Blog