Baklava mı Kadayıf mı?

Tatlı severler birçok farklı tatlıdan hoşlanabilirler. Fakat özellikle Türkiye’de en revaçta olan tatlı türlerinden birisi de şerbetli tatlılardır. Bu noktada farklı damak zevkleri olsa da kadayıf ve baklava tüm tatlı severlerin en çok tercih ettiği iki tatlı olarak dikkat çeker. Aslında ikisi de şerbetli olmasına rağmen, tatları, dokuları ve yapılışları çok farklı tatlılardır. Bu yüzden de insanlar genel olarak hangisini tercih edeceklerinde kararsız kalırlar. Baklavanın da dondurmalı ve bilumum farklı, kadayıfa benzer çeşitleri olsa da kadayıftan çok farklıdır. Kadayıf da dondurmalı ya da kaymaklı olarak servis edilir. Bu noktada birçok nitelik, yapılış, tat ve doku farklılıklarını sizler için açıklayacağız ve kafanızdaki baklava mı kadayıf mı gibi soru işaretlerinin tümünü gidereceğiz. İşte detaylar…

Baklava da kadayıf da Türk mutfağı içerisindeki tarihi Osmanlı dönemine dayanır. Özellikle sarayda da ün kazanan bu tatlılar güllaç ve sütlaç gibi sütlü tatlıların yanında alternatif şerbetli tatlılar olarak dikkat çeker. Bu anlamda özellikle, Anadolu coğrafyasının doğu kısmında sıkça tercih edilirler. Bilindiği üzere Gaziantep, baklavanın merkezidir. Kadayıfın böyle bir merkezi ya da ünlü olduğu şehir olmasa da birçok farklı kadayıf türü yöre mutfaklarında ünlenmiştir. Örneğin, kadayıftan yapılan künefe Hatay ile yine kadayıftan yapılan kadayıf dolması ise Erzurum ile özdeşleştirilir. Bu anlamda bu tatlıların ehilleri ve iyisinin bu şehirlerde olduğu halk arasında söylenir.

İkisinin de ortak özellikleri ve pişirme teknikleri bulunsa da birçok noktada birbirlerinden ayrılırlar. Şerbetleri ortak hazırlanır. Fakat kadayıf tel tel ve çok ince bir yapıya sahiptir. Baklava ise hamurun kat kat örtülerek kalınlaştırılması ve içine ceviz, fıstık ya da fındık gibi birçok farklı ürünün ve kaymak konulmasıyla elde edilir. Baklava hamuru ortalama 4 saat boyunca inceltilerek açılır, tepsiye kat kat döşenir ve taş fırında özenle pişirilir. Sert bir yapıya sahip olmasına karşın kalın olması, şerbeti daha geç emmesi ve hamurlaşmaması gibi niteliklerini baklavaya kazandırır. Kadayıfta ise durum tam tersidir. İnce bir yapıya sahip telleri vardır, tepsiye basılır ve çarkıfelek tipi ocaklarda sürekli döndürülerek pişirilir. Şerbet oranı ya da hamur kıvamı, sıcaklığı tam ayarlanmazsa, üründe hamurlaşma olması olasıdır. Bu yüzden daha fazla dikkat isteyen bir tatlıdır. 

Baklava mı Kadayıf mı

Bütün bunların dışında, kadayıf mı baklava mı tercihinin kişilerin bireysel tercihleri olduğunu ve damak zevki farklılıklarının, bu tercihlerde etkili olduğunu söylemek gerekir. Bunun ardından da sizlere bu kararı daha iyi vermeniz adına kadayıf ve baklavadan bahsetmek istiyoruz. 

Baklava

Baklavanın Türk mutfağına ve Osmanlı mutfağına aslında Arap mutfağından girdiği tahmin edilir. Fakat her ne kadar tarihi olarak bu durum böyle olsa da tüm dünyada Türk tatlısı olarak anılır. Yunanistan gibi ülkeler, baklavayı kendilerine mâl etse de 2013 yılının 8 Ağustos tarihinde, Avrupa Birliği komisyonu tarafından Türkiye’ye ait bir tatlı olduğu tescillenmiştir. 

Gaziantep ilinde ustaların elinde, hamur 40 kat olacak şekilde şekillenen baklava, tadının damaklarda kalmasıyla bilinir. Yukarıda tatlının Arap mutfağından geçtiğini söylemiştik. Özellikle, Güney Doğu Anadolu illerimizde bir hayli fazla olan Süryanilerden geçtiği düşünülmektedir. Fakat bu konuda fazla bir kanıt olmaması, bu ihtimali zayıflatır. Bunun yerine eski Türkçede de “baklağu ya da baklağı” kelimesinden ötürü, Orta Asya’dan gelen Türk kökenli bir tatlı olduğu görüşü önem kazanmaktadır. 

Tatlı Ne Zaman Tüketilmeli blog yazımız da ilginizi çekecektir.

Osmanlı döneminde bir hayli ünlenen ve önem kazanan baklava, günlük yaşamın bir parçası olmaktan ziyade özel günlerin vazgeçilmezleri arasındaki yerini, yıllardan beri sağlamlaştırmıştır. Bu konuda düğünlerde, törenlerde ve bayramlarda yani özel sayılabilecek günlerde tatlı yiyip tatlı konuşmak adına, tepsi tepsi hazırlanır ve misafirlere sunulur. Bu sayede, Türkler için baklava, manevi bir anlam da kazanmıştır.

Özkaymak Baklava ve Şerbetli Tatlı ürünlerimizi incelemek ister misiniz?

Türkiye içerisindeki evlerde, bölgelerden bölgelere göre özel günler için hazırlanan baklavalarda çeşitli malzemeler kullanılır. Bunlar: Ceviz, badem, fıstık, susam ve fındıktır. Güney Doğu Anadolu’da Antep fıstığı, İç Anadolu’da ceviz, Karadeniz’de fındık, Ege’de badem ve Trakya’da susam kullanıldığı görülür. Hamurun birçok niteliği bu anlamda benzerlik gösterse de hamurun açımı ve katlanması için kullanılan teknikler farklılık gösterebilir. Bu durum da her yörenin baklavasının farklı tatlara ulaşmasını sağlar.

Baklavanın yapılışındaki sırrı herkes merak eder. Aslında bu durum sadece teknikle alakalı değildir. Kullanılan malzemelerin niteliği ve kalitesi, baklavanın tadının iyi olmasında çok büyük etkendir. Öncelikli olarak bu kalite topraktan başlar. İçerisinde kullanılan yağın hangi hayvanlardan elde edilen sütle yapıldığı, o hayvanların hangi otları yediği hangi suyu içtiği, içerisine konan fıstık, fındık, ceviz, badem ve susamın hangi toprakta yetiştiği gibi konular çok karmaşık olsa da baklavanın tadını etkileyen unsurlardır. Bu tüm unsurlar, baklavanın tadını etkilediği gibi maliyetleri, dolayısıyla fiyatını da etkiler.

Özkaymak olarak bizler, baklayı sizleri ulaştırırken doğal malzemeler, en kaliteli sade tereyağı, kuş gözü ismiyle tabir edilen en kaliteli antep fıstığı ve şeker pancarından üretilen kaliteli kristal toz şekerden elde edilmiş şerbet kullanıyoruz ve meşe odunu ile taş fırında pişiriyoruz. Bu anlamda lezzetli ve doğal bir baklavayı sizlere sunuyoruz. Ayrıca bu kaliteyi uygun fiyat politikamızla da destekliyoruz. 

Kadayıf

Un ve suyun birlikte harmanlaması sonucunda elde edilen hamurun, ince teller haline getirilmesi  ve çarkıfelek tipi sac ocaklara ince ince dökülerek pişirilmesi sonucunda tel kadayıf üretilir. Kadayıf tatlılarının hepsi, bu tel kadayıfın farklılaştırılması, arasına fıstık ya da peynir eklenmesi ve üzerine şerbet dökülmesiyle elde edilir. Künefe bunlara bir örnektir. Tel kadayıfların arasına, kat kat gelecek şekilde, özel künefe peyniri konarak oluşturulur. Daha sonra özel tepsi ve ocaklarda pişirilip, üzerine şerbet eklenir. 

Özkaymak Kadayıf> ürünlerimizi incelemek ister misiniz?

Dünyada Balkanlar ve Orta Doğu’da yaygın olarak tüketilen bir tatlı olsa da en lezzetli ve farklı çeşitlerini Türkiye’de bulmak mümkündür. Bu anlamda ismi, Arapça “kadife” sözcüğünün çoğuludur. Bu yüzden de Arap mutfağının bir tatlısı olduğu bir gerçektir. Fakat en iyi ve lezzet ödüllü kadayıf, Türkiye’deki ustaların elinden çıkmaktadır.

Kadayıf aslında genel tatlıların bir adı olarak karşımıza çıkar. Kadayıf tatlısı olarak ayrı bir tatlı olsa da künefe, burma kadayıf, taş kadayıf ve kadayıf dolması gibi tatlılar da kadayıf türleri arasındadır. Yassı kadayıf ve ekmek kadayıfı, kadayıfla benzerlik gösterse de kadayıftan çok farklı nitelikleri ve tatları olan tatlılardır.

Kadayıf da tıpkı baklava gibi birçok sırra mazhar olmuş bir tatlıdır. Bu anlamda lezzet sırları bir hayli fazladır ama baklavayla benzerlik gösterir. Tıpkı baklava gibi tel kadayıf için de hazırlanırken kullanılan un, unun yapıldığı buğday hatta buğdayın yetiştiği toprak çok önemlidir. Bu kısımların haricinde, künefe gibi türlerinde içine konulan peynirin, kaliteli olması ve künefe için özel üretilmiş olması gereklidir. Bütün bunlarla beraber, kadayıf lezzetini malzemelerden alır. Bu nedenle de Özkaymak olarak, kadayıflarımızı üretirken gerek tel kadayıf malzemelerinde gerekse içine konulan ürünlerde en kaliteli tercihleri yapmaya özen gösteriyoruz.

Özkaymak Kadayıfları ve Baklavaları

Özkaymak olarak farklı kadayıf ve baklava türleriyle sizlere hizmet veriyoruz. Bu anlamda pek çok çeşidimizi sizlere uygun fiyatlarla sunmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Kadayıflardan, tane fıstıklı kadayıf, ezme fıstıklı kadayıf ve burma fıstıklı kadayıf olmak üzere üç çeşidi ve peynirli künefeyi; baklavalardan, fıstıklı baklava, midye, özel baklava, karnıyarık, havuç dilim baklava ve dürüm baklava olmak üzere 6 çeşit ürünü sizlere sunuyoruz. Ayrıca bunların yanında, yine Özkaymak farkıyla yüzde yüz doğal sütlerden elde edilmiş dondurmamızı da deneyimlemelisiniz.

Blog